Gépi megmunkálású rönkházak

A farönk megformázásának leginkább megfelelő módja nem a hengeres megmunkálás, hanem a négyoldalú maratás (ugyanolyan folyamat, mint például a palló szélezése). Így érhető el a maximális tisztaság és pontosság a felület megmunkálásánál.

A négyoldalú hosszanti maratás egyik előnye, hogy lehetővé teszi a rönk bármilyen profilú formázását. Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen feladatot lát el a profil. A profilnak a lehető legnagyobb légmentességet kell biztosítania a hornyak és csapok között, figyelembe véve a száradás folyamán fellépő összes lehetséges változást, deformációt; nem okozhat további belső feszültségeket a rönkben, ezenkívül elő kell segítenie a rönk beépíthetőségét és a rönkök közötti térben ellen kell állnia a nedvesség beszivárgásának.

A négyoldalú maratás következtében kialakult magasfokú felületi tisztaság lényeges jelentőséggel bír (asztalos minőség). Először is az ilyen felület a minimumra csökkenti a rönk felületkezelési költségeit – egyszerűen csak el kell távolítani az összeszereléskor keletkezett szennyeződést és lazúrral lekenni a felületet. Csiszolás nem szükséges, a lazúrfesték-igény is minimális. Másodszor, az ilyen felület gyakorlatilag nem köti meg a nedvességet és jó átszellőzést biztosít –, a felület tehát lényegesen nehezebben nedvesedik át és így nem képződik rajta pára, mely kedvező táptalajt biztosítana a penész és elszíneződés kialakulásához.

Az alapozást követően, az összeszerelés során a fal elemeit facsapokkal és összekötő szeglemezekkel rögzítik. Az összeszerelés végén a gerendázatot teljes magasságban merevítő menetzáras csavarokkal összehúzzák, ezzel meggátolva, hogy az később „kinyíljon”.

Az oldalt lesarkított farönk (1) véd a nedvesség beszivárgása ellen. A vízszintes felületek (2) biztosítják a levegő beáramlása elleni védelmet; a rönk stabilitásának köszönhetően egyszerűbb és pontosabb az összeépítés; az egyenletes súlyelosztás pedig a falak függőleges stabilitását adja. A szigetelőnek kialakított rés (3) biztosítja, hogy a szigetelőanyag nem gyűrődik és megtartja eredeti tulajdonságait.

Kézi megmunkálású rönkházak

A gondosan kiválasztott rönköket - átlagosan 350 mm átmérővel - kézi kéregtelenítéssel, gyalulással előkészítik, majd a hornyokat, az eresztékeket megmunkálják és egymáshoz illesztik. Ennek a technológiának az a különlegessége, hogy megmarad a fa külső, erős 30 – 50 mm-es rétege, amely - alacsony hőmérsékletnél - nem hagyja a falak átfagyását, így az építmény élethossza jelentősen megnövekszik. Ezenkívül ellenállóbbá válik a fa a külső környezeti hatásokkal szemben (penész és gombaképződés, szín- és szerkezeti változások), amelyek az ibolyántúli sugarak hatására következik be.

A rönkök közötti pontos illesztést a különleges bemetszések alkalmazásával érik el. A szigetelést a rönk mentén helyezik el a nútolt részben. A rönkök milliméter pontosságú sarokillesztései az ácsmesterség csúcsát jelentik. A rönk saját súlya és pontos illesztése adja meg a ház jellegzetes biztonságát és tartósságát. A 350 mm-es átmérőjű rönk szinte teljes zajszigetelést biztosít. Ennek a technológiának köszönhetően a faanyag természetes domborulatai megmaradnak, ami minden egyes falnak megadja a páratlan egyediségét és szépségét.